Bij Christie's gaat volgende maand een echte Vermeer onder de hamer, heeft het Britse veilinghuis bekendgemaakt. Christie's verwacht dat het werk ergens tussen de 7 en 9 miljoen euro zal opbrengen.

Het schilderij, Sint Praxedis, is in 1655 geschilderd en daarmee het vroegste werk dat van de 17de eeuwse schilder bewaard is gebleven. Er is lang aan getwijfeld of het werkelijk door de meester zelf is geschilderd.

Expositie

In 1986 bestempelde een gerenommeerde Vermeerexpert het werk als authentiek. Maar andere kunsthistorici bleven twijfelen en daarom werd Sint Praxedis in 2010 niet opgenomen in de expositie over de jonge Vermeer in het Mauritshuis.

Onderzoekers van het Rijksmuseum en de Vrije Universiteit hebben nu toch weer verklaard dat het om een originele Vermeer gaat. Ze baseren zich onder meer op de samenstelling van de witte verf die in het werk is gebruikt. Die verf is identiek aan de witte verf die de schilder in een ander vroeg werk gebruikte.

In totaal zijn van Johannes Vermeer 35 schilderijen bewaard gebleven.

Privébezit

Sint Praxedis is een van de twee Vermeers die in privébezit zijn. Het maakt nu nog deel uit van de collectie van de inmiddels overleden kunstverzamelaar Barbara Piasecka Johnson.

STER reclame