1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

'Computer' mag boete opleggen

Boetes voor onverzekerde voertuigen die geautomatiseerd worden opgelegd, zijn niet per se onrechtmatig. Dat heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden geoordeeld in een zaak die was aangespannen door de eigenaar van een bromfiets.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) legde de man twee jaar geleden een boete op van 330 euro, omdat hij geen verzekering had voor de bromfiets. Dat werd vastgesteld door registers geautomatiseerd met elkaar te vergelijken.

In februari kwam het hof in een vergelijkbare zaak nog tot de conclusie dat het OM niet had kunnen aantonen dat de geautomatiseerde boete door een bevoegd ambtenaar was opgelegd. Het RDW besloot daarop om boetes voor onverzekerd of zonder apk rijden op te schorten.

Andere conclusie

Maar het OM kwam daarna met aanvullende informatie, die nu heeft geleid tot een andere conclusie bij het hof.

Het hof zegt nu dat er inderdaad automatisch een brief is verstuurd naar de eigenaar van de bromfiets, maar dat die daarna de kans had om te reageren. Pas daarna wordt het CJIB ingeschakeld om de boete te versturen. De beslissing om de procedure zo aan te pakken is een besluit van een bevoegd ambtenaar en dat is afdoende, vindt het hof.

Bromfiets kapot

De eigenaar van het kenteken voerde in de zaak ook aan dat de bromfiets kapot was en al die tijd in de schuur had gestaan. Het hof vindt dat dat niet uitmaakt. Hij had dan zelf aan de bel moeten trekken om onder de verzekeringsplicht uit te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl