Guido van Woerkom die in november Nationale ombudsman wordt, heeft tegenover RTL Nieuws emotioneel gereageerd op een vraag over Marokkanen. Van Woerkom werd gevraagd of hij zijn vrouw nog met een Marokkaanse taxichauffeur zou meesturen, maar dat werd de aanstaande ombudsman te veel.

"De taxichauffeur van mijn vader liep naar mijn moeder toe. Hij is een Marokkaan..." Daarna blijft het stil en loopt hij het beeld uit.

De RTL-verslaggever stelt kort daarna opnieuw dezelfde vraag. Met trillende stem doet Van Woerkom opnieuw een poging: "De taxichauffeur van mijn vader, die hem elke dag naar het dagverblijf brengt, is een Marokkaan. Hij kwam naar mijn moeder toe en zei: Van Woerkom is niet zo", zegt Van Woerkom. "En mijn vrouw kan ook met een Marokkaanse chauffeur mee."

Excuses

Van Woerkom werd de afgelopen tijd geregeld herinnerd aan zijn uitspraak vier jaar geleden, toen hij zei dat hij zijn vrouw liever niet in een taxi zag, omdat er weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten. Hij bood later zijn excuses aan.

Voor enkele Marokkaanse organisaties is dat niet voldoende. Zij zien hem liever niet als Nationale ombudsman. De Tweede Kamer besloot deze week vanwege de commotie de stemming uit te stellen. Vandaag stemde een meerderheid voor de benoeming van Van Woerkom.

STER reclame