"We zijn een groot voorstander van huurderscoöperaties, van zelfbestuur. Daar geloof ik heilig in", zegt Ronald Paping van de Woonbond. Hij reageert daarmee op voorstellen van deskundigen tijdens de parlementaire enquête Woningcorporaties. Ze stellen voor huurders aandeelhouder te maken van hun woningcorporatie, of de woningen in een coöperatievorm te laten besturen.

André Thomsen, oud-lid van de raad van commissarissen van Woonbron, verwacht dat verkeerde beslissingen en misstanden bij woningcorporaties kunnen worden voorkomen als huurders mogen meebeslissen. Hij werd vandaag gehoord over de financiële miskleun met de SS Rotterdam.

Gisteren opperde Jan van der Schaar ook huurders meer inspraak te geven. Hij deed onderzoek naar het bijna-faillissement van woningcorporatie Vestia.

Nadeel

Paping ziet zo'n bewonerscollectief niet als een toezichthoudend instrument. Er zitten volgens hem voor- en nadelen aan. "Een coöperatie van huurders zal nooit een schip als de SS Rotterdam kopen. Daar hebben ze niets aan en het zal bovendien veel te risicovol zijn. Huurders staan meer met beide benen op de grond en zullen minder investeren. Dat kan meteen ook een nadeel zijn."

In Nederland bestaan al enkele huurderscoöperaties. Wat Paping betreft komen daar nog veel meer bij. Volgens de Woonbond kunnen zeker honderdduizend woningen worden ondergebracht in aantal van dit soort coöperaties, ook de woningen waarvan minister Blok nu wil dat corporaties die afstoten.

"Het is veel beter om ze onder te brengen bij bewonerscollectieven dan ze te laten opkopen door buitenlandse investeerders" zegt Paping.

De Woonbond houdt op 21 juni een symposium over zelfbestuur van huurders.

STER reclame