1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

"Overheid weet te weinig van ICT"

De overheid is niet sterk genoeg als het gaat om uitvoering en beheersing van ICT-projecten. Volgens voorzitter Ton Elias van de parlementaire onderzoekscommissie ICT komt dat naar voren uit de verhoren van de afgelopen weken.

Uit eerder onderzoek bleek al dat er bij de overheid onvoldoende kennis en inzicht is op het gebied van ICT. Die conclusies ziet Elias terug tijdens gesprekken met deskundigen en betrokkenen.

Roertunnel

Vandaag was het laatste openbare verhoor door de commissie. Voormalig minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat werd gehoord over problemen met de Roertunnel. Die tunnel moest vaak geheel of gedeeltelijk gesloten worden doordat de veiligheidssystemen erg gevoelig waren voor storingen.

Eurlings zei dat er geen duidelijke lijn was. Ook werd ICT te vaak als doel op zich, en niet als middel gezien. Hij sprak over een "race to the top" waarbij zoveel mogelijk nieuwe techniek werd toegepast. Doordat de tunnel ondanks de problemen zoveel mogelijk open werd gehouden liepen de kosten hoog op.

Niet goed genoeg

Commissie-voorzitter Elias wil nog niet vooruitlopen op de conclusies van het onderzoek maar ziet wel een rode draad. "Er is vaak te weinig inzicht in tijd, geld en kwaliteit. De overheid is onvoldoende daadkrachtig." Ook zou blijken dat de overheid niet goed genoeg in staat is om toe te zien op het verloop van projecten.

Rapport

In het najaar komt de commissie met aanbevelingen voor de Tweede Kamer. Daarin zal onder andere de rol van de Kamer in de falende projecten worden geëvalueerd.

Elias spreekt over een patroon waarbij Kamerleden beleid willen veranderen zonder zich goed te realiseren wat de kosten zijn of hoe ingewikkeld projecten daardoor worden. "Ministers doen dan vaak toezeggingen aan de Kamer, terwijl het eigenlijk niet kan." ICT projecten worden daardoor vaak duur en ingewikkeld. "In dat proces staat de Kamer soms aan het begin van een hoop ellende."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl