Andere Tijden Sport gaat donderdagavond terug naar de glorietijd van 'The Super Eagles'. De tijd van de Nederlander Clemens Westerhof, die zich begin jaren negentig onsterfelijk maakte in Nigeria, een land dat voetballend tot dan toe weinig voorstelde.

Westerhof was eind jaren tachtig een van de eerste Nederlandse voetbaltrainers die zich in een exotisch avontuur stortten: "Ik was nog nooit in Afrika geweest, maar ik ben gewoon gegaan, ik had niks te verliezen. Was in Nederland uitgerangeerd. In het begin was het extreem moeilijk daar te werken, maar ik heb doorgezet."

Goede politieke contacten

Westerhof wist na enige tijd door zijn uitstekende contacten met de Nigeriaanse machthebbers, de macht in het voetbal, en daarmee het geld, naar zich toe te trekken. Er heerste een strenge dictatuur in Nigeria, met tal van misstanden. ''Maar ik heb me nooit met politiek bemoeid. Want dan ben je aan de beurt.''

Intussen maakte hij van de spelers 'machines', door intensieve trainingsmethoden. Ook omdat hij rechtstreeks voor goede verdiensten zorgde, gingen de spelers voor hem door het vuur. En hij won veel. Dat hielp.

In 1994 wist hij met 'The Super Eagles' de Afrika Cup te winnen. Later dat jaar maakte Nigeria indruk op het WK in de Verenigde Staten. Met spelers als Daniel Amokachi, Rashidi Yekini, Finidi George, Emmanuel Amunike en Jay-Jay Okocha betoverde Nigeria voetballiefhebbers wereldwijd. Met prachtige goals en krachtig spel werd Nigeria eerste in een poule met Bulgarije, Griekenland en Argentinië.

Nigeria bereikte de hoogste positie voor een Afrikaans land op de wereldranglijst ooit: vijfde. Op het WK ging het uiteindelijk mis tegen Italië. Andere Tijden Sport reconstrueert de crisis in het Nigeriaanse kamp.

"Een blanke man wil je spreken"

"De eerste keer dat ik Westerhof ontmoette, zal ik nooit vergeten", zegt Amokachi tegen Andere Tijden Sport. "Het was in 1989. Iemand kwam naar me toe en zei: er staat in de hoek een blanke man die je wil spreken. Hij vroeg: ken je mij? Ik zei: nee, ik ken je niet. Hij zei: ik ben Clemens Westerhof, de bondscoach van Nigeria. En ik wil dat je voor Nigeria gaat spelen."

De jonge Amokachi reageerde verbaasd. "Ik vroeg hem hoe dat kon, ik was vijftien jaar oud! Hij zei: ik wil dat je voor me gaat spelen. We gaan ons voor het eerst kwalificeren voor het WK en we gaan de Afrika Cup winnen." Vijf jaar later speelt Amokachi met Westerhof als coach op het WK in de Verenigde Staten en wint hij de Afrika Cup.

22.20 uur

Andere Tijden Sport is donderdagavond vanaf 22.20 uur te zien op Nederland 1 en NOS.nl.

STER reclame