ING heeft aangekondigd zijn verzekeringstak naar de beurs te brengen. Waarschijnlijk vindt de gang naar de Amsterdamse beurs binnen twee maanden plaats.

ING is al langer van plan de NN Group, waar Nationale Nederlanden onderdeel van is, te verzelfstandigen. Naast Nationale Nederlanden is ook ING Insurance Europe, ING Life Japan en ING Investment Management onderdeel van de NN Group.

Het verzekeringsbedrijf is behalve in Nederland actief in onder meer Polen, Hongarije, Roemenië, Turkije en Japan. De topman van het zelfstandige en straks beursgenoteerde verzekeringsbedrijf wordt Lard Friese. Het hoofdkantoor staat in Den Haag.

'Goed voor 8 miljard'

De bank verkoopt in eerste instantie minder dan de helft van de aandelen. Voor eind 2016 wil ING alle aandelen verkocht hebben. Volgens analisten is NN Group goed voor een beurswaarde van rond de 8 miljard euro.

In april toonden Aziatische beleggers al belangstelling voor het verzekeringsbedrijf. Investeringsmaatschappijen uit Hongkong en Singapore tekenden al voor 1,3 miljard euro in.

"Dit is de laatste stap in de vijf jaar durende herstructurering van ING", zegt ING-topman Ralph Hamers. "Met de beursgang van de NN Group herpositioneren we ING als een pure bank."

De splitsing is door Europa afgedwongen omdat ING tijdens de kredietcrisis 10 miljard euro staatssteun kreeg. ING Groep moest de bank- en verzekeringsactiviteiten uit elkaar halen.

STER reclame