De instroom van asielzoekers, onder wie een groot aantal Eritreeërs, is de afgelopen twee weken flink gedaald. Dat heeft staatssecretaris Teeven gezegd in een debat in de Tweede Kamer.

Drie weken geleden sloeg Teeven alarm, omdat het aantal asielzoekers in korte tijd was toegenomen van 1000 per maand tot zo'n 1000 per week. Hij zei dat er waarschijnlijk georganiseerde mensensmokkel achter zit.

Sindsdien is de toestroom gezakt tot rond de 500 per week. Daar waren ruim 200 Eritreeërs bij. Teeven zei dat een wekelijkse instroom van ongeveer 500 mensen per week nog steeds hoog is, dat de situatie nog urgent is en dat extra voorzieningen nodig blijven.

Causaal verband

De staatssecretaris weet niet of de daling van de instroom te maken heeft met zijn maatregelen. "Een causaal verband met de recente afname is niet duidelijk."

Uit de cijfers die Teeven presenteerde, blijkt dat het aantal asielzoekers halverwege april 472 per week bedroeg en dat er de eerste helft van mei een piek was met zo'n duizend asielzoekers per week. Vorige week was de instroom 489 asielzoekers.

STER reclame