In Hongkong zijn tienduizenden mensen bijeen om het bloedbad op en rond het Plein van de Hemelse Vrede in Peking te herdenken. Ze hebben kaarsjes aangestoken om stil te staan bij de honderden doden die vielen op 4 juni 1989, toen het Chinese leger na wekenlange betogingen voor meer democratie hard ingreep.

Anders dan in Peking en de rest van het Chinese vasteland, wordt het neerslaan van de protesten jaarlijks herdacht in Hongkong. De herdenking van dit jaar is vermoedelijk de grootste in jaren. In Victoria Park in Hongkong, omgeven door wolkenkrabbers, zijn optredens en toespraken.

Elders in Hongkong is een tweede herdenking, waar volgens lokale media zo'n 7000 mensen op af zijn gekomen. De organisatoren van die bijeenkomst vinden dat de politieke partijen in Hongkong zich sterker moeten verzetten tegen Peking.

Censuur

In de voormalige Britse kroonkolonie is meer vrijheid dan in de rest van China, maar inwoners vrezen dat Peking de democratische vrijheden de komende jaren zal beperken.

In China is alleen al het spreken over de opstand verboden en de afgelopen tijd zijn veel dissidenten opgepakt. Berichten op sociale media die ook maar iets met de gebeurtenissen van 25 jaar geleden te maken hebben, worden gecensureerd.

STER reclame