NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Shell: geen begin van een idee

Shell heeft nog geen idee wat de oorzaak is van de brand van gisteren in Moerdijk. "We hebben niet eens het begin van een idee", zegt de locatiedirecteur van Shell, Paul Buijsingh.

Het bedrijf gaat alle computerdata van de afgelopen tijd verzamelen en analyseren om de oorzaak te achterhalen en maakt voorlopig in ieder geval geen excuses voor de brand in een reactor.

Geen garantie

"Excuses is een groot woord", zegt Buijsingh. Hij noemt het teleurstellend dat de brand is ontstaan en dat Shell een grote zorgenpost voor de mensen is geworden. "Maar we kunnen pas excuses maken als we ook echt zouden weten wat er is gebeurd."

Mensen die in de buurt van het industriegebied wonen, maken zich zorgen over een grote ramp. Dat snapt Buijsingh wel. Maar hij zegt wel dat branden zoals die van gisteren bijna nooit voorkomen. Hij noemt de brand een incident. "Wij kunnen in deze industrie gewoon niet nul risico garanderen."

Opstelten

Minister Opstelten bezocht vandaag de plek van de brand en werd door de Shell-directeur geïnformeerd over wat er gisteren is gebeurd. Ook sprak hij met burgemeester Jac Klijs.

De burgemeester vertelde de minister dat de situatie onder controle is. Hij vergeleek de situatie van gisteren met die van de brand in Moerdijk drie jaar geleden. Toen trok de rook ook richting Zuid-Holland, zei Klijs. Opstelten complimenteerde de burgemeester over zijn optreden tijdens de brand en over de informatieverstrekking aan omwonenden.

STER reclame