Op het Shell-terrein in Moerdijk waar dinsdagavond een grote brand uitbrak, heeft het olie- en chemiebedrijf vier onderdelen staan. Op een van de grootste chemiecomplexen van Nederland produceert Shell jaarlijks 4,5 miljoen ton aan chemische producten.

Sinds de jaren 60 is Shell ook gevestigd in Moerdijk, omdat het bedrijf in Pernis door ruimtegebrek geen nieuwe fabrieken meer kon bouwen. De keuze viel destijds op Moerdijk vanwege de centrale ligging, goede bereikbaarheid en omdat Pernis en Moerdijk relatief eenvoudig via ondergrondse pijpleidingen met elkaar te verbinden zijn.

'Kraker'

Het grootste onderdeel op het terrein van Shell Moerdijk is de 'kraker', die een capaciteit van 900.000 ton ethyleen per jaar heeft. In de 'kraker' worden nafta, gasolie, hydrowax of lpg afgebroken tot andere verbindingen, zoals ethyleen, propyleen en butadieen, dat wordt gebruikt voor de productie van rubber.

Van de totale productie gaat 80 procent naar andere bedrijven, 20 procent gaat naar andere Shell-onderdelen. De basischemicaliën worden verwerkt tot producten als autobanden, schoenzolen, verf en cd-hoesjes.

Grondstoffen

Ongeveer de helft van de grondstoffen wordt via ondergrondse pijpleidingen, meestal vanuit Shell in Pernis, aangevoerd. De andere helft van de basisproducten komt per schip. En een klein deel komt via de weg en per spoor naar Moerdijk.

Het terrein heeft een oppervlakte van 325 hectare. Dagelijks werken er 1300 medewerkers, 800 Shell-mensen en 500 aannemers, in Moerdijk.

Sinds mei wordt er onderhoud gepleegd aan twee van de vier fabrieken van het Shell-complex in Moerdijk.

Ethylbenzeen

Bij de brand is ethylbenzeen vrijgekomen. Volgens burgemeester Klijs van Moerdijk is dat niet schadelijk voor de volksgezondheid.

De explosies waren te horen tot in de wijde omtrek. Er kwamen meldingen uit onder meer Bleiswijk, Delft, Zevenbergen en Lekkerkerk. Het vuur was tot in Rotterdam te zien.

STER reclame