Breda toch akkoord met liefdesslotje

time icon Aangepast

Een zoen op de brug? Prima. Een huwelijksaanzoek op de Hoge Brug van Breda? Niks mis mee. Maar liefdesslotjes aan het hek, dat ging de gemeente een stap te ver. Te veel, te zwaar, dus te slecht voor de brug.

Verwijderen dus, vond de gemeente. Maar de ontwerper van de brug ontpopte zich als bemiddelende Cupido. Het plan om de symbolische slotjes in het centrum van de Brabantse stad te verwijderen, is alsnog afgeblazen, meldt BN De Stem.

De laatste dagen was het aantal slotjes op de brug toegenomen. Dit kwam door een actie van de lokale horeca. Zij verkochten sinds het Breda Jazz Festival van afgelopen weekend de slotjes aan verliefde stellen.

Gewicht

De slotjes zijn in Breda al vaker weggehaald. Volgens een woordvoerder van de gemeente zou de constructie van de brug het gewicht van de slotjes niet aankunnen.

De ontwerper van de brug, Eloi Koreman, noemde dat belachelijk. "Het hek van de brug is bedoeld om auto's tegen te houden die in het water dreigen te rijden. Sterk genoeg dus." Hij noemt het een eer dat zijn brug is uitverkoren om de liefde aan te bezegelen.

Na publiciteit in de lokale media ging de gemeente alsnog overstag. Je liefde verzegelen en het sleuteltje in het water mikken is toegestaan.

Al jarenlang hangen mensen overal ter wereld slotjes aan hekken bij bruggen. Een populaire plaats in Europa is de Pont des Arts in Parijs. Ook het hek bij de Ponte Vecchio in Florence hangt er vol mee. De stelletjes schrijven wat op het slotje en gooien vervolgens de sleutel in het water als gebaar van eeuwige liefde.

Amsterdam

Breda is niet de enige Nederlandse stad waar verliefde stelletjes hun liefde betuigen met de hangslotjes. Ook in Utrecht zijn er al flink wat bruggen uitverkoren als liefdesmonument. In Amsterdam was er vorig jaar ophef over slotjes die hingen aan de brug over de Groenburgwal.

Een inwoner van de stad had er zo'n hekel aan dat hij samen met zijn zoon, gewapend met een slijptol de slotjes van de brug verwijderde. Buurtbewoners pikten dit niet en hielden de man tegen. Uiteindelijk stuurde de politie de man huiswaarts met het advies om de gemeente te bellen voor overleg.

STER Reclame