Wellicht nieuwe wet voor taxi-app
Minister Kamp van Economische zaken is eventueel bereid om de wet aan te passen in het voordeel van de taxi-app Uber. Hij schrijft dat in antwoord op schriftelijke Kamervragen.
Via Uber kunnen mensen in Amsterdam, Rotterdam en - sinds vorige week - Den Haag via een smartphone een auto met chauffeur bestellen. Betalen gaat via de app, met een geregistreerde creditcard en klanten kunnen na een rit hun chauffeur recenseren.
De taxibranche vindt dat de van oorsprong Amerikaanse taxi-app zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. De dienst houdt zich onder meer niet aan de maximumtarieven voor een taxirit.
Verboden
In Brussel en in Berlijn is de taxi-app Uber door de rechter verboden. Eurocommissaris Kroes noemde die verboden 19de-eeuws.
Mocht een rechter op basis van de bestaande wetten Uber verbieden, dan wil Kamp wel kijken of de wet kan worden aangepast.
Kamp schrijft: "Als door het beschikbaar komen van innovatieve toepassingen blijkt dat de bestaande wet- en regelgeving belemmerend werkt en maatschappelijke belangen ook op andere wijze kunnen worden geborgd, zal het kabinet dit welwillend bezien".
Geen versoepelingen, wel voorbereidingen voor over drie weken
Als de cijfers dalen, wil het kabinet over drie weken de terrassen en het hoger onderwijs weer openen. De avondklok wordt verlengd tot 30 maart.
Amerikaanse Senaat stemt in met coronasteunpakket van Biden
Er wordt 1900 miljard dollar uitgetrokken om Amerikanen te helpen. Over het plan moet nog in het Huis van Afgevaardigden gestemd worden. De Democraten hebben daar een krappe meerderheid.
Brexiteer Nigel Farage stopt als leider van Reform UK en verlaat de politiek
De drijvende kracht achter de brexit zegt nu via (sociale) media invloed te willen uitoefenen op de publieke opinie.