NOS NieuwsAangepast

Palestijnse eenheidsregering rond

De Palestijnse president Abbas heeft in Ramallah de nieuwe Palestijnse eenheidsregering geïnstalleerd, met daarin zeventien vakministers die niet gelieerd zijn aan Hamas of de rivaliserende Fatah-beweging. De ceremonie werd uitgezonden op de lokale televisie.

Het installeren van de regering onder leiding van premier Rami Hamdallah is een eerste stap op weg naar meer samenwerking en mogelijk verzoening tussen Hamas en Fatah. Een van de eerste taken van de regeringsploeg is het voorbereiden van verkiezingen.

Gaza

Tussen de twee woedt al jaren een bittere machtsstrijd. In 2006 kwam het tot een breuk, toen Hamas met geweld de macht in Gaza naar zich toe trok. De gematigder Fatah-beweging heerst op de Westelijke Jordaanoever.

Tot het laatste moment was er onenigheid over de samenstelling van de regering. Zo konden de partijen het niet makkelijk eens worden over de vraag wie er minister van Buitenlandse Zaken moest worden.

Erkenning van Israël

Over zaken als politie, leger en veiligheidsdiensten moeten nog besluiten worden genomen. Ook is over het inleveren van wapens en raketten van Hamas nog geen besluit genomen. Datzelfde geldt voor het erkennen van het bestaansrecht van Israël door Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl