Felipe krijgt voorrang op zussen

Aangepast

Prins Felipe is het derde kind van koning Juan Carlos en koningin Sophia. Hij heeft twee oudere zussen, maar volgens de Spaanse wet hebben mannelijke troonopvolgers voorrang op vrouwen. Hij is dus sinds zijn geboorte voorbestemd voor de troon.

Felipe is 46 jaar, getrouwd met Letizia Ortiz en heeft twee dochters. Het huwelijk in 2004 was opvallend. Het was de eerste keer in de Spaanse geschiedenis dat een prins met een burgermeisje trouwde. Ortiz was journalist en tv-presentatrice en was al voor haar relatie met prins Felipe een bekende persoonlijkheid in Spanje.

Nieuwe generatie

Het stel is goed bevriend met koning Willem-Alexander en koningin Máxima; ze zijn van dezelfde generatie. Prins Felipe en prinses Letizia waren ook aanwezig bij de inhuldiging van Willem-Alexander vorig jaar.

Felipe werd geboren in Madrid, nog tijdens de dictatuur van generaal Franco. Toen na de dood van Franco de democratie en de monarchie in ere werden hersteld kreeg ook Felipe een officiële titel. Sinds 1977 is hij Prins van Asturië. In de jaren daarna volgde hij zowel militaire als wetenschappelijke opleidingen en bereidde hij zich voor op zijn toekomstige taak als koning.

Dochters

Nu Felipe zelf alleen dochters heeft gekregen, gaan er stemmen op om de grondwet te veranderen. Zijn oudste dochter Sofía, geboren in 2005, zou dan officieel de volgende in lijn worden om Felipe op te volgen.

STER Reclame