NOS NieuwsAangepast

Sportclubs in actie tegen pesten

"Laat nou maar", zegt Ties tegen zijn moeder. Hij zakt nog liever door de grond dan dat zijn moeder naar de voetbalclub zou stappen. Dat zou het alleen maar erger maken. Je verlinkt elkaar niet in de B3. Doe je dat wel, dan kun je erop rekenen dat ze je nog een keer te grazen nemen. Net zoals de vorige keer toen de bal keihard in zijn buik werd geschoten.

Ze hadden Ties al een keer weggepest. Maar hij is net, na vier jaar, weer terug in hetzelfde team. En nu, na de verloren wedstrijd van afgelopen weekend, ineens die genadeslag op Twitter: "Rot toch op, je kan niks, door jou hebben we verloren." De harde ballen komen nu ook vanachter de computer.

Cyberpesten

De sportbonden gaan het pesten op sportverenigingen aanpakken. Volgens hen is het voorbeeld van Ties een van de velen. Steeds vaker krijgen sportverenigingen te maken met pesten via sociale media als WhatsApp en Twitter. Zeker voor jeugdleden is het niet altijd duidelijk hoe ver ze kunnen gaan. Daarom beginnen verenigingen samen met het kenniscentrum Mijn Kind Online de campagneSportief met Sociale Media.

Volgens Remco Pijpers van Mijn Kind Online is het probleem groot. "Scheidsrechters worden door spelers uitgescholden op Twitter en teamgenoten pesten elkaar via een gezamenlijke WhatsApp-groep."

"Op basis van CBS-cijfers wordt geschat dat gemiddeld 1 op de 10 jongeren digitaal wordt gepest", zegt Pijpers. Dan gaat het om scheldpartijen, negeren, bedreigen, chantage of het verspreiden van intieme foto's of filmpjes.

Emoties

Pijpers meent dat ouders vaak niet weten wat er speelt en dat medewerkers van de sportverenigingen niet weten hoe ze hiermee om moeten gaan. "De aanpak van pesten op scholen is verplicht, maar bij sportverenigingen waar de emoties hoog oplopen, niet", aldus Pijpers.

Initiatiefnemers van de campagne, de Koninklijke Nederlandse Hockeybond en Mijn Kind Online, komen in augustus met voorlichtingsmateriaal voor sportverenigingen.

Schorsing

Guido Davio van de Hockeybond zegt dat het goed is dat er nu een handvat voor verenigingen komt. "Dan weet je wanneer je als bestuur moet zeggen: dit gaat over alle grenzen heen, hier moet je een tuchtzaak van maken en overgaan tot schorsing."

Dat zou volgens Davio alleen mogen in het uiterste geval. "Het gaat meer om het gesprek dat je met z'n allen voert. Dat je kinderen bewust maakt van de impact. Je ziet dat cyberpesten vaak vluchtig gebeurt, in een opwelling, terwijl kinderen niet beseffen wat de consequenties zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl