NOS NieuwsAangepast

Wie is Mehdi Nemmouche?

Door correspondent Ron Linker in Parijs

Mehdi Nemmouche, de 29-jarige verdachte van de aanslag in Brussel, is bepaald geen onbekende van de Franse justitie. Hij komt uit Roubaix en is zeven keer veroordeeld voor uiteenlopende vergrijpen: van gewapende overvallen tot diefstal. De eerste keer dat hij in aanraking komt met justitie, in 2004, is hij voor de Franse wet nog minderjarig.

Syrië

Tijdens zijn veelvuldige verblijf in de cel is de man volgens justitie geradicaliseerd. Hij komt in contact met radicale moslims. Eind 2012 komt hij vrij en binnen enkele weken vertrekt hij via diverse steden naar Syrië. Daar zou hij zich hebben aangesloten bij jihadstrijders van ISIS en gedurende een jaar hebben meegevochten.

Dat hij naar Syrië is gegaan, is bekend bij de Franse inlichtingendiensten. Zijn naam wordt toegevoegd aan hun lijst van personen die in de gaten worden gehouden.

Kwijt

Dit voorjaar keert hij volgens de Franse justitie terug uit Syrië. Hij belandt, wederom na diverse tussenstops, onder meer in Maleisië en Bangkok, in Frankfurt. In Duitsland raken Franse inlichtingendiensten zijn spoor kwijt. Justitie in Parijs is ervan overtuigd dat de verdachte voor zijn daad van vorige week in Brussel niet meer teruggekeerd is in Frankrijk.

Een vroegere advocate van de verdachte zegt dat Nemmouche al op zeer jonge leeftijd uit huis is geplaatst. Hij is opgevoed door zijn grootouders. Een tante vernam het nieuws van de arrestatie via de televisie, schrijft het tijdschrift Le Point: "Toen hij eind 2012 uit de gevangenis kwam, nam hij netjes afscheid. Daarna hebben we hem nooit meer gezien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl