NOS NieuwsAangepast

Brazilië moet zich haasten voor WK

Het WK voetbal staat voor de deur. Over anderhalve week wordt de eerste wedstrijd in Brazilië gespeeld. Maar er wordt nog volop gebouwd om alles op tijd klaar te krijgen. Volgens correspondent Marc Bessems wordt het moeilijk voor het gastland om de deadline te halen.

De voetbalwedstrijden zijn verdeeld over twaalf speelsteden en twaalf stadions. Over drie van de stadions maakt de wereldvoetbalbond FIFA zich zorgen.

Dak

Zo zijn in het stadion in Natal niet alle stoelen geïnstalleerd en ook in twee stadions waar Oranje speelt loopt de voorbereiding niet op schema. In São Paulo is het dak niet af en dat lukt ook niet meer voordat de eerste wedstrijd op 12 juni wordt gespeeld. Het Nederlands elftal voetbalt elf dagen later in het stadion.

Ook in Porto Alegre, waar Nederland op 18 juni speelt, moet nog veel gebeuren, vooral rondom het stadion. Veel van de nieuwe wegen en vliegvelden zijn nog niet klaar en ook aan het openbaar vervoer wordt nog gewerkt. Gezien de grote toeloop van toeschouwers is dat een groot probleem.

Volgende uitdaging

Er zijn al maandenlang rellen in het land. De bevolking is woedend over de torenhoge WK-kosten. De Brazilianen willen dat het geld wordt geïnvesteerd in de verbetering van het land. "Het WK in Brazilië wordt het duurste WK aller tijden - net zo duur als de laatste twee WK's in Duitsland en Zuid-Afrika samen", zegt Bessems.

Ook binnen de organisatie van het toernooi is er onenigheid. "Eerst was er ruzie over de plek van het stadion in São Paulo, vervolgens over de financiering en daarna waren er geruchten over corruptie", zegt Bessems. "Brazilië hoopte zich met dit WK aan de wereld te kunnen presenteren als een grootmacht in opkomst. Maar het tegenovergestelde lijkt nu het geval."

Olympische Spelen

Na de zomer dient de volgende uitdaging zich aan: de Olympische Spelen over twee jaar in Rio de Janeiro. Correspondent Marc Bessems voorziet nog meer problemen dan bij het WK.

"Neem de favela's in de stad. Daar is meestal geen riolering", legt Bessems uit. "Dat vieze water uit de sloppenwijken komt terecht in de baai. En in dat water wordt over twee jaar geroeid, gesurft en gezeild."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl