NOS NieuwsAangepast

Wilders: jihadisten wilden mij doden

PVV-leider Wilders zegt dat er twee Nederlandse Syrië-gangers vastzitten die een aanslag op hem wilden plegen. Hij zou dat hebben gehoord van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), Dick Schoof.

In een reactie zegt een woordvoerder van het OM dat er geen Syrië-ganger vastzit voor het beramen van een aanslag op Wilders, maar volgens de PVV-leider zelf hoeft dat niet tegenstrijdig te zijn met zijn bewering. Ze zouden ook op basis van een andere verdenking kunnen vastzitten.

Volgens Wilders heeft de NCTV hem ruim een maand geleden verteld dat hij informatie had dat teruggekeerde Syrië-gangers een aanslag op hem zouden beramen. Onlangs zou Schoof hem daarover hebben gezegd dat twee van hen inmiddels waren opgepakt. Volgens Wilders kan het zo zijn dat ze voor een andere verdenking zijn aangehouden. Het OM wil niet reageren op die theorie.

Dreiging

NCTV Schoof zegt in een reactie dat hij nooit mededelingen doet over de aard en omvang van dreigingen tegen Wilders. Wel zegt hij in het algemeen dat er van teruggekeerde Syrië-gangers een dreiging uitgaat.

Wilders deed zijn uitspraak naar aanleiding van de arrestatie van een verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel. Ook dat is een teruggekeerde Syrië-ganger, zo maakte justitie in België vanmiddag bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl