NOS NieuwsAangepast

Verdachte Brussel per toeval gepakt

De verdachte van de aanslag op het Joods Museum in Brussel is per toeval gearresteerd. Tijdens een drugscontrole van de douane liep hij tegen de lamp.

De man was met een bus van Brussel naar Marseille gereisd. Daar werd het voertuig gecontroleerd door de douane. Toen douaniers de bagage doorzochten, vonden zij twee vuurwapens in de tas van de man. De revolver en de kalasjnikov zouden van hetzelfde type zijn als de wapens die zijn gebruikt tijdens de aanslag in Brussel. De man werd daarop aangehouden.

Filmcamera

De verdachte had een pet bij zich die sterk lijkt op de pet die de dader droeg tijdens de aanslag. Ook zat er een kleine filmcamera in zijn bagage. Er waren eerder al berichten dat de dader zijn aanslag mogelijk had gefilmd met een cameraatje op zijn borst.

Over filmbeelden op de in beslag genomen camera is officieel niets bekendgemaakt. Volgens Franse media heeft de man inderdaad opnamen gemaakt, maar zijn die mislukt.

Syrië

De man zit sinds vrijdag in voorlopige hechtenis. Hij wordt officieel verdacht van het plegen van een aanslag, een poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische groepering

De gearresteerde man is vorig jaar naar Syrië gegaan. Hij werd na terugkomst wel gevolgd door de Franse autoriteiten, maar die zijn hem uit het oog verloren.

Hollande

President Hollande zei in een reactie dat hij tevreden is dat de dader meteen is gearresteerd toen hij in Frankrijk aankwam. Hij benadrukte tegenover journalisten dat jihadisten worden aangepakt. "De hele regering is bezig om deze jihadisten op te sporen en te voorkomen dat zij schade kunnen aanrichten."

In april kwam Hollande met een plan om jihadstrijders in Frankrijk tegen te gaan. Dat wordt de komende maanden uitgebreid.

Eerdere vergrijpen

Belgische en Franse media melden dat de gearresteerde man Mehdi Nemmouche heet. Hij zou in het verleden al verschillende keren in aanraking zijn gekomen met justitie.

Zo zou de man in 2006 een overval hebben gepleegd op een supermarkt. Daarvoor heeft hij tussen 2007 en 2012 in de gevangenis gezeten, schrijft de krant De Morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl