NOS NieuwsAangepast

Aanslag Brussel: Syriëstrijder vast

De Franse politie heeft een verdachte gearresteerd voor de aanslag bij het Joods Museum in Brussel. Het is een Syriëstrijder en hij zou de schutter zijn.

Het gaat om een man van 29. Hij is vrijdag opgepakt in Marseille.

"Fransman"

Franse media melden dat de man is opgepakt bij een busstation. Hij zou in een bus hebben gezeten die van Amsterdam via onder meer Brussel naar Marseille reed. Het is niet duidelijk waar hij is opgestapt.

De nationaliteit van de man is niet bekend. De Franse krant Le Figaro zegt dat het gaat om een Fransman uit Roubaix.

Kalasjnikov

Persbureau AFP schrijft dat de man een kalasjnikov en een revolver bij zich had toen hij werd gearresteerd. De vuurwapens zijn van hetzelfde type als de wapens die zijn gebruikt bij de aanslag.

Ook zou de verdachte een kleine filmcamera bij zich hebben gehad toen hij werd opgepakt. Belgische rechercheurs zouden op camerabeelden van de aanslag ook hebben gezien dat de dader een camera op zijn borst had zitten. Mogelijk filmde hij de aanslag daarmee.

Het parket geeft later vandaag een persconferentie over de arrestatie.

Aanslag

Bij de schietpartij in Brussel werden vorige week zaterdag drie mensen doodgeschoten: een Israëlisch stel en een medewerker van het museum. Een andere medewerker van het museum raakte zwaargewond.

Justitie in België zei al snel dat de schietpartij een terreurdaad is. Na de aanslag werden verschillende joodse gebouwen in Europa extra beveiligd. Ook in Nederland werden maatregelen genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl