NOS NieuwsAangepast

Marokkanen tegen ombudsman

Een deel van de Marokkaanse gemeenschap is tegen de benoeming van ANWB-directeur Guido van Woerkom tot Nationale ombudsman. Van Woerkom is woensdag voorgedragen door de Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken.

Vier jaar geleden maakte hij een discriminerende opmerking over Marokkaanse taxichauffeurs. Hij zei dat hij zijn vrouw niet met de taxi wilde laten gaan, omdat er weleens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten. In de dagen daarna probeerde zowel hij als de ANWB de uitspraken te bagatelliseren.

Naar aanleiding van de uitspraak van Van Woerkom is een actie opgezet tegen zijn benoeming. Er is een Facebookpagina opgezet en mensen kunnen een petitie tekenen tegen de aanstelling.

Tegen stemmen

Mohammed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen vraagt om herziening van de voordracht. Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) roept Tweede Kamerleden op tegen de benoeming te stemmen.

De Kamer bespreekt de voordracht aanstaande dinsdag. Als de Kamer akkoord gaat, wordt Van Woerkom in het najaar beëdigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl