Vrouwen die in een lichte slaapkamer slapen, hebben een grotere kans op overgewicht. Dat blijkt uit een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd in de American Journal of Epidemiology.

De onderzoekers ondervroegen 113.000 vrouwen over hun slaapgewoontes. Zo moesten ze zeggen of ze 's nachts een boek konden lezen, de andere kant van hun kamer konden zien, of letterlijk geen hand voor ogen zagen.

Het bleek dat de body-mass index, middel-heupratio en middelomtrek over het algemeen hoger waren bij vrouwen die in lichte kamers sliepen. Dat was zelfs het geval als er rekening werd gehouden met andere risicofactoren als weinig beweging en slechte slaappatronen.

Biologische klok verstoord?

De onderzoekers denken dat het effect mogelijk wordt veroorzaakt door de invloed van het licht op de biologische klok van de vrouwen. Als die verstoord wordt, neemt de kans op overgewicht toe.

Of hetzelfde geldt voor mannen, is niet onderzocht. De vragenlijst werd namelijk gesteld in het kader van een groot onderzoek onder vrouwen naar borstkanker, omdat overgewicht de kans daarop vergroot.

Overigens is het niet zo dat je afvalt van donkere gordijnen of minder elektronica met lampjes. Een omgekeerd effect konden de onderzoekers niet vinden.

STER reclame