De Duitse bondskanselier Merkel heeft zich eindelijk voluit uitgesproken voor Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Tijdens een forumdiscussie in Regensburg over Europa zei Merkel: "Ik voer alle gesprekken over de EU-posten in de geest dat Jean-Claude Juncker voorzitter wordt".

Het is opvallend dat Merkel haar voorkeur nu pas uitspreekt. Juncker werd begin maart gekozen tot kandidaat van de Europese Volkspartij, de fractie in het Europees parlement waar de CDU van Merkel ook in zit.

Kansen vergroot

Merkel kreeg deze week veel kritiek uit eigen gelederen omdat ze de Luxemburger ook na de verkiezingen van zondag niet voluit steunde. De bondskanselier zou geen fan zijn van Juncker en ze zou eigenlijk liever willen dat de Franse IMF-topvrouw Christine Lagarde commissievoorzitter wordt.

Dat Merkel nu toch haar voorkeur voor de Luxemburgse oud-premier heeft uitgesproken, vergroot de kansen voor Juncker. Rond de benoeming is een patstelling ontstaan. De grote fracties in het Europees Parlement willen niet dat de regeringsleiders met een voorzitter komen die niet door de fractie uit het parlement naar voren is geschoven. Dit komt erop neer dat ze Juncker willen of de Duitse sociaal-democraat Schulz.

Maar de Europese regeringsleiders moeten de opvolger van de huidige voorzitter Barroso voordragen, en bij velen van hen ligt Juncker niet goed. De Britse premier Cameron vindt zijn kandidatuur onacceptabel omdat hij te pro-Europees zou zijn. Ook premier Rutte voelt niet voor Juncker.

Om uit de impasse te komen gaven de regeringsleiders deze week voorzitter Herman van Rompuy van hun Europese Raad opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe commissievoorzitter. De verwachting is dat het weken of zelfs maanden gaat duren voor ze eruit zijn.

STER reclame