NOS NieuwsAangepast

Knoeien met rijtijden forser bestraft

De boetes voor vrachtwagenchauffeurs en hun werkgever die sjoemelen met de registratie van rust- en rijtijden gaan zaterdag fors omhoog. Voor chauffeurs die knoeien met de digitale tachograaf gaat de boete omhoog van 550 naar 1500 euro. Voor de werkgevers gaat de boete van 1300 of 2200 euro naar 4400 euro.

Het is belangrijk voor de verkeersveiligheid en hun eigen gezondheid dat chauffeurs zich aan de rijtijden houden, zegt de Inspectie Leefomgeving en Transport. Daarnaast leidt fraude met de tachograaf tot oneerlijke concurrentie met bedrijven die zich wel aan de wet houden.

Risicogroepen

Uit gerichte controles van de Inspectie Transport en Leefomgeving in 2013 bleek dat 20 procent van de bestuurders knoeide met de registratie van rust- een rijtijden. In voorgaande jaren lag dat percentage rond de 30. Een woordvoerder van de inspectie zegt dat het wel beter lijkt te gaan, maar dat nog steeds te veel chauffeurs sjoemelen.

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO ondersteunen de verhoging van de boetes.

Ze benadrukken wel dat de controles vooral gericht zijn op risicogroepen en bedrijven die al eens in de fout zijn gegaan. Daarom is het percentage van 20 niet representatief voor de hele sector, zeggen de organisaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl