NOS NieuwsAangepast

Rusland stopt import varkens VS

Rusland importeert geen varkens meer uit de Verenigde Staten. Moskou is bang dat de dodelijke virusziekte Porcine Epidemische Diarree (PED) overslaat naar Rusland. Het importverbod gaat morgen in, meldt de Russische veterinaire dienst Rosselkhoznadzor.

De ziekte verspreidt zich over een steeds groter gebied en over meerdere landen, waaronder de VS, Mexico, Canada en Japan, aldus de dienst. Volgens Rosselkhoznadzor blijft de situatie in de VS verslechteren.

Zeven miljoen biggen

Volgens de website Boerenbusiness.nl is de ziekte afgelopen jaar op meer dan 6.600 bedrijven geconstateerd in de VS. Meer dan zeven miljoen biggen zijn gestorven aan de gevolgen van de PED-ziekte, die niet gevaarlijk is voor mensen en de voedselveiligheid.

Frankrijk was begin deze maand het eerste Europese land dat zijn grenzen sloot uit vrees voor de ziekte.

Europese Commissie

De Europese Commissie stemde kort daarna in met aanscherping van een aantal regels rondom de import van varkensproducten uit de VS en Canada. De regels voor de import van levende varkens zijn niet aangescherpt, omdat die volgens de Commissie al streng genoeg zijn. De Commissie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en komt begin volgende maand opnieuw bijeen.

De belangrijkste importeurs van levende Amerikaanse varkens zijn China, Mexico en Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl