President Sisi kan aan de slag

time icon Aangepast

De voormalig Egyptisch legerleider Abdel Fatah al-Sisi heeft een monsteroverwinning gehaald bij de presidentsverkiezingen. Volgens voorlopige uitslagen haalde hij 93 procent van de stemmen. Domper is het opkomstpercentage, dat ondanks een extra stemdag bleef steken op 46.

Vrijwel alle stemmen, zo'n 25 miljoen, zijn geteld. Sisi heeft een straatlengte voorsprong op zijn enige tegenstander, de linkse politicus Hamdeen Sabahi. Die haalt volgens de voorspellingen maar 3 procent; nog minder dan het aantal ongeldig verklaarde stembiljetten.

Boycot

Vanwege de lage opkomst werd besloten tot een derde stemdag, maar die kon er niet voor zorgen dat de door Sisi gewenste opkomst van minimaal 75 procent werd gehaald. Het opkomstpercentage van 46 is ook lager dan dat in 2012, toen Morsi, van de inmiddels verboden Moslimbroederschap, werd gekozen.

De Moslimbroederschap had opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. Ook enkele seculiere, jongerengroeperingen die ooit de opstand tegen Mubarak begonnen, bleven thuis.

Noord-Korea

Volgens Mario David, het hoofd van de Europese waarnemersmissie, zijn er geen grote onregelmatigheden bij de verkiezingen geconstateerd. Robert Goebbels, een van de waarnemers, benadrukte tegelijkertijd dat dat niet per se betekent dat de verkiezingen democratisch waren. Hij trok een vergelijking met Noord-Korea, waar de leider wel eens 99,9 procent van de stemmen kreeg.

Sisi staat voor grote uitdagingen, zoals het herstellen van de economie, die zware klappen heeft gekregen door de onrust van de afgelopen jaren. Ook zijn er grote veiligheidsproblemen: er zijn verscheidene aanslagen gepleegd door islamitische radicalen, met name in de Sinaï.

STER Reclame