NOS NieuwsAangepast

Onderzoek ex-topvrouw Slotervaart

door redacteuren Rinke van den Brink en Ilan Sluis

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar oud-bestuurder van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak. Dat bevestigt het OM na vragen van de NOS. Het OM verdenkt Erbudak ervan dat zij een bedrag van een miljoen euro aan zorggeld aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Erbudak zegt dat ze op de hoogte is van het onderzoek en dat zal blijken dat zij niets onrechtmatigs heeft gedaan.

Grondaankoop

Volgens het OM richt het onderzoek zich op drie verdachten en een bedrijf. Een van de verdachten is Erbudak. De kwestie die de FIOD op verzoek van het OM onderzoekt heeft te maken met de mislukte aankoop van grond in Turkije. Uit een openbaar onderzoek van de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam en aanvullende stukken die de NOS in bezit kreeg, blijkt dat Erbudak een miljoen euro uit de kas van het Slotervaartziekenhuis gebruikte voor een bankgarantie.

Het miljoen werd overgemaakt naar een leverancier van het ziekenhuis als betaling voor facturen die in het rapport van de ondernemingskamer als vals worden betiteld. Uiteindelijk kreeg Erbudak de rest van de financiering van de tien miljoen euro kostende grond niet rond en raakte het ziekenhuis het miljoen kwijt.

Private eigenaar

Het Slotervaartziekenhuis is sinds 2006 in private handen. De investeerder die het ziekenhuis kocht, Jan Schram, overleed in 2012. Erfgenaam en broer van de investeerder, Lex Schram, verdenkt Erbudak van nog meer financiële malversaties. Zo zou Erbudak ook geld uit het ziekenhuis hebben gebruikt voor een privé-investering in een e-healthbedrijf en zou ze de creditcard van het ziekenhuis hebben gebruikt voor privé-uitgaven in dure hotels en aankopen in dure winkels. In totaal loopt het bedrag dat zij uit de ziekenhuiskas zou hebben gehaald op tot zo'n 1,4 miljoen euro. De erfgenaam van de oud-eigenaar deed onlangs aangifte bij de politie, blijkt uit de stukken die de NOS in handen heeft. Het strafrechtelijke onderzoek liep toen al geruime tijd.

Strijd

Erbudak had van 2006 tot 2013 de feitelijke leiding over het Slotervaartziekenhuis. Na de dood van eigenaar Jan Schram werd zij ontslagen. Officieel vanwege mislukte onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea over een nieuw contract met het ziekenhuis. Sindsdien is zij in een felle juridische strijd verwikkeld met de erven van Schram, onder wie zijn broer Lex. Inzet zijn de aandelen en de zeggenschap over het ziekenhuis. Inmiddels is het ziekenhuis verkocht aan zorgondernemer Loek Winter.

Reactie Erbudak

Aysel Erbudak laat in een reactie aan de NOS weten dat ze afgelopen dinsdag uitvoerig heeft gepraat met de FIOD. Ze is blij met het grondige onderzoek dat de FIOD op verzoek van het OM heeft ingesteld, omdat naar haar zeggen nu zal blijken dat zij niets onrechtmatigs heeft gedaan. Ze heeft alle vertrouwen in de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek. De aangifte van de erfgenaam van Jan Schram beschouwt zij als onderdeel van de strijd van de familie Schram tegen haar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl