Vijf anti-Europa-partijen, waaronder de PVV, zijn het in Brussel eens geworden over de vorming van een anti-EU-blok in het Europees Parlement. Om een officieel erkende parlementaire groep te vormen, moeten nog partijen uit twee landen bereid zijn om zich aan te sluiten.

"Wij zijn ervan overtuigd dat we hier geschiedenis schrijven", zei PVV-leider Geert Wilders tijdens een persconferentie van de vijf partijleiders die in Brussel willen samenwerken.

De andere partijen zijn het Franse Front National van Marine Le Pen, de Oostenrijkse FPÖ, de Italiaanse Lega Nord en het Belgische Vlaams Belang.

Gelijkgestemden

Le Pen, die zondag in Frankrijk een monsterzege boekte bij de Europese verkiezingen, nam het voortouw bij het overleg met gelijkgestemden in Brussel.

Tegenover de pers betitelde ze de bijeenkomst van Europese regeringsleiders van gisteren als een "crisisbijeenkomst", bedoeld om een antwoord te vinden op de opkomst van anti-Europese partijen in de EU.

Tweedeling

Twee andere grote winnaars van zondag, de Britse UKIP en de Deense Volkspartij, willen niet samenwerken met Le Pen. UKIP-leider Farage noemt het Front National een antisemitische partij en de leider van de Deense Volkspartij noemt de partij van Le Pen onfatsoenlijk.

En ook het Duitse eurosceptische Alternative für Deutschland wil niet samenwerken met het FN en de PVV.

Maar Le Pen en Wilders zeggen dat ze zeker nog twee partijen zullen vinden die zich bij hen willen aansluiten. Wilders wilde niet zeggen met wie er verder wordt gesproken in de komende dagen.

STER reclame