De Spaanse enclave Melilla is vanochtend vroeg opnieuw bestormd door een grote groep immigranten. Zo'n 2000 mensen probeerden Spaans grondgebied te bereiken. 500 daarvan slaagden erin, zeggen de lokale autoriteiten.

Om Melilla in te komen, moeten de immigranten over drie hekken van zo'n zeven meter hoog. De afgelopen maanden klommen duizenden immigranten over de hekken en sprongen zo letterlijk Europa binnen.

Helikopters

Melilla is een stuk Spaans grondgebied langs de noordkust van Marokko. De politie hield de bestorming met helikopters in de gaten en zegt dat het een van de grootste pogingen tot nu toe was.

De 500 die het lukte de hekken over te komen werden aan de andere kant opgewacht door immigranten die al langer in Melilla verblijven. Zij zouden de groep hebben begeleid naar het immigratiecentrum.

Grenzen versterken

De Spaanse regering heeft financiële hulp gevraagd aan de Europese Unie voor de aanpak van de illegale vluchtelingenstroom. Het immigratiecentrum moet worden uitgebreid: er is capaciteit voor 480 mensen maar er verblijven nu zo n 2500 immigranten. Buiten het centrum zijn tenten opgezet.

Ook wil de Spaanse regering de grenzen versterken. De politie zegt dat er bij de toestroom vanmorgen te weinig mankracht en middelen waren om de immigranten tegen te houden.

STER reclame