Máxima: ga Duits leren

Aangepast

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun bezoek aan Duitsland afgesloten. Het was een intensief bezoek, zei Willem-Alexander, waarin het paar veel informatie kreeg en kennis opdeed over met name de Duitse economie en de energiemarkt.

Volgens de koning was zo'n hernieuwde kennismaking ook wel nodig. "Alleen al de deelstaat Noordrijn-Westfalen is onze belangrijkste handelspartner en tel dan de rest van Duitsland daar nog eens bij; het is gewoon ongelooflijk belangrijk. Ik weet niet of we het een beetje genegeerd hebben, maar goede contacten moet je altijd blijven onderhouden en verbeteren."

Taal

Willem-Alexander en Máxima ontmoetten vandaag studenten van het Zentrum für Niederlande-Studien van de universiteit van Munster. Daar bekende Máxima dat ze niet zo goed Duits spreekt, maar de taal wel heel belangrijk vindt. Daarom deed ze meteen een oproep om Duits te leren.

In Duitsland is veel werk en er zijn veel stageplekken, dus het is belangrijk dat leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs Duits kunnen spreken. Meer Duitse les op scholen in Nederland zou daarom volgens de koning een goed idee zijn. Burgemeesters in de Nederlands-Duitse grensstreek hadden daarvoor gepleit.

Creatieve industrie

Na Munster reisde het koningspaar door naar Essen waar de Nederlands-Duitse samenwerking in de creatieve industrie aan bod kwam. Vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven met vestigingen in Duitsland toonden het koningspaar voorbeelden van producten voor de Duitse markt.

Het bezoek werd afgesloten in Kleef met een bezoek aan een bijeenkomst van Nederlandse en Duitse bedrijven in de maakindustrie.

STER Reclame