NOS NieuwsAangepast

Ov-jaarkaart voor studenten blijft

De ov-jaarkaart voor studenten blijft intact. Wel wordt onderwijsinstellingen gevraagd meer colleges te geven buiten de spits. Daardoor zouden meer studenten op rustige tijden kunnen reizen.

Haagse bronnen melden dat de coalitie daarover overeenstemming heeft bereikt met D66 en GroenLinks in de gesprekken over invoering van het leenstelsel. Verder is afgesproken dat alle mbo-studenten voortaan een ov-kaart krijgen. Tot nu kwamen alleen mbo'ers van 18 jaar en ouder ervoor in aanmerking.

De maatregelen zijn bedoeld om de gevolgen van het leenstelsel te verzachten. Voor de verzachting wordt in totaal 250 tot 300 miljoen euro uitgetrokken.

Langer

Ook mogen studenten er langer over doen om de lening terug te betalen. In de plannen van minister Bussemaker was sprake van 20 jaar, maar dat wordt 35 jaar, melden bronnen aan de NOS. Die periode gaat in vanaf het moment dat iemand het minimumloon verdient.

De aanvullende beurs voor studenten met ouders met een laag inkomen, gaat met 100 euro per maand omhoog. Verder is bekend dat het collegegeld niet wordt verlaagd.

Verwacht wordt dat het akkoord met D66 en GroenLinks vandaag wordt gepresenteerd. Die partijen zijn nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat het leenstelsel wordt ingevoerd in het studiejaar 2015-2016.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl