Fel anti-racismebetoog minister

tijd van publicatie Aangepast

Minister Timmermans heeft in de Tweede Kamer een fel betoog gehouden tegen antisemitisme en racisme in Europa. Hij zei dat op momenten van crisis vaak zondebokken worden gezocht en dat Joden, zigeuners, moslims en andere minderheden vaak die zondebokken zijn.

"Als iets het Europees project bedreigt dan is het dit. Ik vind het een belangrijke taak van politici om de neiging een groep de schuld te geven, de Joden voorop, te onderdrukken". Het betoog van de minister van Buitenlandse Zaken leidde tot applaus en geroffel op tafels, onder meer van premier Rutte. Timmermans reageerde op oproepen uit de Kamer dat aanpak van antisemitisme hoog op de Europese agenda moet komen. De Kamer nam hierover met algemene stemmen een motie aan van de SGP.

Roth

Timmermans verwees naar de Oostenrijks-Hongaarse schrijver Joseph Roth, die vandaag 75 jaar geleden overleed. Volgens de minister beschreef Roth "op een onvoorstelbare manier" de opkomst van racisme, vreemdelingenhaat en vooral antisemitisme. Roth was zelf Joods.

STER Reclame