NOS NieuwsAangepast

Koning geeft De Wever initiatief

Koning Filip heeft Bart De Wever aangewezen als informateur. De leider van de Vlaams-nationalistische N-VA mag nu gaan onderzoeken met welke partijen een federale regeringscoalitie mogelijk is.

Gisteren en vandaag hield koning Filip gesprekken met partijleiders. Hij had ook premier Di Rupo kunnen aanwijzen als informateur. Die had er nadrukkelijk op gewezen dat zijn coalitie nog altijd op een meerderheid steunt.

Snelheid gewenst

De Wever krijgt letterlijk de opdracht te kijken "onder welke voorwaarden er snel een federale regering kan komen". Belgische media noemen het woord "snel" opvallend. De Wever zal volgende week dinsdag verslag uitbrengen bij de koning. De vorige formatie in België duurde 541 dagen.

De N-VA was de grote winnaar van de verkiezingen zondag. De partij kreeg ruim dertig procent van de stemmen.

Politiek moeras

Volgens correspondent Joris van Poppel heeft de koning De Wever opgezadeld met een bijna onmogelijke missie. Van de Franstalige partijen wil niemand met de N-VA samenwerken en ook de Vlaamse partijen zien weinig in een coalitie met de nationalisten. "Hij gaat in stijl het politieke moeras in", zegt Van Poppel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl