NOS NieuwsAangepast

Van Rijn: wet alcohol gaat helpen

Het verminderen van overmatig alcoholgebruik bij jongeren zal lang duren. "Het is een zaak van lange adem", zegt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid in een reactie op een NOS-bericht over het drinken van alcohol bij de jeugd.

Kinderartsen merken niet dat jongeren en ouders anders omgaan met alcohol, zo blijkt uit het artikel. In 2013 zijn 713 jongeren met alcoholvergiftiging in het ziekenhuis opgenomen, tegenover 706 in 2012. Kinderartsen zien ook in het eerste kwartaal van 2014 geen verandering.

Werken

Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor alcohol verhoogd van 16 naar 18 jaar. Staatssecretaris Van Rijn benadrukt dat het grootste deel van de cijfers uit 2013 zijn.

"Je hoopt altijd op een daling, maar we hebben het over kleine wijzigingen", aldus Van Rijn. Hij denkt wel wel dat de wet gaat helpen, maar dat dit lang kan duren.

Niet vergoelijken

De staatssecretaris doet een oproep aan ouders om hun verantwoordelijkheid te nemen. "Wij kunnen er van alles aan doen, wetten maken en voorlichting geven, maar het is wel jouw kind. Als je kind zich in coma zuipt, moet je dat niet vergoelijken", aldus de staatssecretaris. "Ouders moeten een norm zetten."

"Het is gewoon niet normaal dat kinderen van 12 tot 18 te veel drinken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl