De man die in 2010 een waxinelichthouder naar koningin Beatrix gooide is opgepakt in de Duitse stad Münster. Hij verstoorde het bezoek van het koningspaar aan het Haus der Niederlande.

Erwin Lensink demonstreerde vlak voordat het koningspaar arriveerde. Hij hield volgens getuigen een bord omhoog met tegen het koningshuis gerichte teksten.

Nederlandse beveiligingsbeambten herkenden de man, waarop de Duitse politie hem uit voorzorg afvoerde. Hij werd weer vrijgelaten toen de koning vertrokken was.

Willem-Alexander en Máxima, die vandaag een tweedaags bezoek aan de aan Nederland grenzende deelstaten afsluiten, hebben niets van zijn protest meekregen.

Eigen partij

Erwin Lensink kwam de laatste jaren verschillende keren in het nieuws. In 2010 gooide hij een waxinelichthouder naar de Gouden Koets. Daar kreeg hij in hoger beroep vijf maanden cel voor.

Na zijn vrijlating werd hij meerdere keren opgepakt, omdat hij gebiedsverboden schond en omdat hij zich schuldig had gemaakt aan smaad en belediging. Lensink wordt in Nederland vaak weggehouden bij koninklijke aangelegenheden. Zo zat hij tijdens de troonwisseling in de cel.

Vorige maand verstoorde hij de rechtszaak tegen oud-topambtenaar Joris Demmink. Hij wilde aangifte doen van hoogverraad door de koninklijke familie.

Lensink stond begin dit jaar korte tijd op de kieslijst van de Piratenpartij in Nijmegen. Toen de partij zijn identiteit doorkreeg, werd hij uit de partij gezet en begon Lensink zijn eigen partij.

STER reclame