NOS NieuwsAangepast

Hennis bezoekt militairen Mali

Minister Hennis van Defensie heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Nederlandse militairen in Mali. "Indrukwekkend eerste bezoek aan onze mannen en vrouwen in Bamako en Gao! Extreme omstandigheden. Mooie resultaten!", twittert de minister.

Ze was met Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp in het land om te zien hoe de Nederlanders hun werk doen. Het bezoek werd om veiligheidsredenen geheimgehouden.

Hitte

Hennis heeft ontzag voor de Nederlanders in het land, waar de temperatuur tijdens haar bezoek opliep tot zo'n 47 graden. "Dus groot respect voor iedereen die onder deze omstandigheden moet opereren", zei ze.

In Mali doen zo'n 450 Nederlanders mee aan de VN-vredesmissie die binnenkort officieel begint. De Nederlanders zullen vooral vanuit de noordelijke stad Gao informatie verzamelen en analyseren. De missie duurt zeker tot eind volgend jaar.

Rebellen

In 2012 kwamen Toeareg-rebellen in opstand tegen de Malinese regering. Ze veroverden het noorden van het land en riepen de onafhankelijkheid uit. De rebellen werden daarna verdreven door moslimextremisten, maar pakten vorig jaar de wapens weer op.

Vorige week liet de Tweede Kamer weten bezorgd te zijn over de veiligheid van de Nederlanders in Mali. Zo was er een raketaanval bij het Nederlandse kamp in Gao en braken er in het noorden gevechten uit tussen het leger en rebellen.

Sinds vrijdag is het relatief rustig, omdat de Toearegs toen een voorstel accepteerden voor een staakt-het-vuren van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl