Een Turkse rechter heeft de arrestatie bevolen van vier Israëlische commandanten. Ze waren in 2010 betrokken bij de militaire operatie tegen een scheepskonvooi dat hulpgoederen naar de Gazastrook wilde brengen.

Bij het ingrijpen door Israëlische commando's vielen tien doden: negen Turken en een Amerikaan. Ook een Turks schip maakte deel uit van het konvooi en veel activisten hadden de Turkse nationaliteit. De Israëliërs wilden voorkomen dat een blokkade van Gaza werd doorbroken.

Het incident leidde tot woedende reacties van Ankara. Er loopt in Turkije al langer een proces tegen de Israëlische commandanten, waarin de aanklagers lange celstraffen hebben geëist. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan, maar oordeelt nu wel dat de verdachten gearresteerd moeten worden.

Dicht bij deal

Het besluit van de Turkse rechter komt op een saillant moment: Turkije en Israël zouden juist dicht bij een overeenkomst zijn die een einde moet maken aan het diplomatieke conflict.

In maart bood premier Netanyahu zijn excuses aan zijn Turkse ambtgenoot Erdogan aan. Israël heeft Turkije aangeboden compensatie te betalen voor de families van de slachtoffers.

STER reclame