Jaromir Jagr heeft op het WK in Minsk zijn interlandcarrière beëindigd. De Tsjechische ijshockeylegende kondigde zijn afscheid aan na de 3-0 nederlaag tegen Zweden in de strijd om het brons.

"Volgens mij heb ik de afgelopen jaren meer wedstrijden gespeeld dan welke speler ook en ik ben ook geen 21 meer", aldus de 42-jarige Jagr, die in de NHL uitkomt voor de New Jersey Devils. "Dit was mijn laatste duel voor Tsjechië. Ik blijf nog een jaar in de NHL spelen, maar niet meer voor mijn land."

Loopbaan begon in Tsjechoslowakije

De interlandloopbaan van Jagr begon in 1990 toen hij met het toenmalige Tsjechoslowakije brons haalde bij het WK in Bern. Met Tsjechië won hij twee keer de wereldtitel (2005 en 2010). In 1998 won hij olympisch goud in Nagano na een zinderende finale tegen Rusland. In 2010 droeg Jagr de Tsjechische vlag bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Vancouver.

In 1991 schreef Jagr met de Pittsburgh Penguins zijn eerste NHL-titel op zijn naam, een prestatie die hij een jaar later herhaalde. In de ranglijst van topschutters aller tijden in de NHL staat Jagr als eerste niet-Canadees op de zevende plaats. Hij was liefst 705 keer trefzeker in 1473 wedstrijden.

Jagr speelt zijn hele carrière met het nummer 68, een referentie aan het jaar van de Praagse Lente.

STER reclame