De Europese verkiezingen zijn in Frankrijk gewonnen door het Front National. Volgens voorlopige uitslagen komt de anti-Europa-partij van Marine Le Pen op 26,0 procent van de stemmen. Zij noemde de uitslag "de eerste stap op de lange weg naar vrijheid".

Daarmee wordt het Front voor de eerste keer de grootste partij in Frankrijk. Bij de verkiezingen van vijf jaar geleden haalde de partij nog maar 6,3 procent.

PVV

Volgens de voorlopige uitslagen is de conservatieve UMP van oud-president Sarkozy de tweede partij met 20,6 procent, fors minder dan vijf jaar geleden. De regerende socialistische partij van president Hollande zou met 13,9 procent eindigen op een vernederende derde plaats.

Het is de bedoeling dat het Front National in het Europees Parlement zal samenwerken met de PVV van Geert Wilders.

Onaanvaardbaar

"Ons volk heeft één politiek nodig", zei Le Pen na de grote overwinning van haar partij. "Politiek van Fransen, voor Fransen en met Fransen. Het volk wil niet meer geleid worden door mensen van buitenaf."

Ze riep president Hollande op het Franse parlement te ontbinden. "Het is onaanvaardbaar dat de nationale vergadering zo slecht de huidige verhoudingen weergeeft." Maar in socialistische kring werd dat idee meteen van de hand gewezen.

De Franse minister Fabius van Buitenlandse Zaken reageerde als volgt op de zege van het Front National: "Deze avond kent één winnaar en heel veel verliezers". Premier Valls sprak van een politieke aardbeving die iedereen treft.

STER reclame