NOS Sport Tennis Aangepast

Wie houdt Serena van de titel af?

Roland Garros gaat vandaag van start, het tweede grand slam-toernooi van het jaar. Marcella Mesker is voor de NOS in Parijs en zet de favorieten voor het vrouwentoernooi op een rijtje.

Serena Williams

Ook op 32-jarige leeftijd blijft titelverdedigster Serena Williams favoriet voor de titel op Roland Garros. Tenminste, als haar lijf heel blijft. Dit seizoen speelde ze nog niet bijzonder goed, maar met de overwinning in Rome is ze op het juiste moment in vorm.

Met dank aan haar Franse coach Patrick Mouratouglou heeft Williams gravel leren waarderen en begrijpen dat ze op de ondergrond waarop ze het minst goed uit de voeten kan, moet investeren.

Met de aankoop van een tweede appartement in de Franse hoofdstad is Parijs haar Europese thuis. Ze gaat op jacht naar haar achttiende grandslamtitel en kan daarmee legendes als Martina Navratilova en Chris Evert evenaren. Ik houd er alvast rekening mee.

Li Na

De verwachte tegenstandster van Serena Williams in de finale. De Chinese opende het jaar sterk met de titel bij de Australian Open en kent sindsdien een uitstekend jaar. Wisselvalligheid en onvoorspelbaarheid lijken echter het grootste obstakel voor de piekerprinses uit China. Als coach Carlos Rodriguez haar mentaal op de rails krijgt, kan zij haar tweede grandslamtitel van het jaar en derde in totaal winnen.

Ze won Roland Garros in 2011 en ook dit jaar zit er een finaleplaats in. Maar om het toernooi te winnen moet ze wel hopen op een voortijdige uitschakeling van Serena, want net als Maria Sjarapova heeft ook Li geen hoopvolle balans tegen Williams: 1-11.

Maria Sjarapova

Zij kan Williams al in de kwartfinale van het tableau ontmoeten. Sjarapova is vorig jaar na haar zoveelste schouderblessure flink gekelderd op de ranking en slechts als zevende geplaatst. De Russin noemde zich in Parijs ooit een koe op schaatsen. Maar geduld en ervaring hebben haar beter leren bewegen op het gladde gravel.

Op Roland Garros heeft zij de laatste drie jaar met een halve finale, een overwinning en een finaleplaats het meest constant van alle speelsters gepresteerd. Waarom nu niet? Omdat ze al tien jaar niet meer van Serena (2-16) heeft kunnen winnen. Daarom is dit jaar de kwartfinale het eindstation voor de finaliste van vorig jaar.

Simona Halep

Halep is een nieuwe, maar nog onbekende ster uit Roemenië. Ze was vorig jaar de revelatie van het seizoen en nu de nummer vier van de wereld. De voormalig jeugdkampioene van Roland Garros is een atlete met een exceptioneel voetenwerk. Het glijden op gravel, counteren en aanvallen op uitgelezen kansen kenmerkt haar spel.

Voor een kleine speelster beschikt ze over een betrouwbare service en dat heeft ze in ieder geval voor op de andere concurrenten van Serena. Een grandslamtoernooi kan ze zeker winnen, maar dat is nu nog te vroeg. Haar eerste halve finale wellicht?

Ana Ivanovic

Ivanovic is de speelster die dit jaar in Parijs kan verrassen. De nummer twaalf van de wereld behoort niet direct tot de favorieten, maar met haar herwonnen zelfvertrouwen heeft ze een kans in de stad waar zij in 2008 haar enige grandslamtitel behaalde.

Wat topcoaches als Sven Groeneveld en Nigel Sears in het verleden niet lukte, lukt haar jonge Servische begeleidingsteam wel. Haar emotionele furie is getemd, haar slice service betrouwbaarder en haar forehand ouderwets gevaarlijk. Als ze de Tsjechische Petra Kvitova in de vierde ronde verslaat, kan zij met Halep uitmaken wie de halve finale haalt.

Agnieszka Radwanska en Angelique Kerber

Zij gaan samen uitmaken wie de halve finales bereikt in de bovenste helft van het schema. De Poolse Agnieszka Radwanska is de huidige nummer drie van de wereld en doet altijd mee voor de prijzen, maar tot haar dertien titels behoren geen grandslams. Hoe goed en geslepen Radwanska ook speelt, het ontbreekt haar eenvoudigweg aan power en een service.

Datzelfde geldt voor de Duitse Angelique Kerber. Ze is taai, fysiek sterk, maar kan geen tegenstanders van de baan slaan. Serena wel en zowel Radwanska als Kerber is tegen de titelverdedigster kansloos.

Kiki Bertens

Krijgt wat ze verdient en dat is een goede loting in het hoofdtoernooi van Roland Garros. De enige Nederlandse deelneemster sloeg zich met overmacht en zonder setverlies door de kwalificaties. Ze neemt het in eerste ronde op tegen Alexandra Cadantu, de Roemeense nummer 80 van de wereld.

Bertens is door haar enkeloperatie vorig jaar afgezakt naar plaats 151 op de wereldranglijst, maar hoort dik in de tophonderd thuis. Ze heeft een sterke fysiek, stevige groundstrokes en weet ondanks een beperkte snelheid veel ballen te halen en goede oplossingen te verzinnen.

Met Fed Cup-captain Paul Haarhuis in Parijs aan haar zijde kan ze een paar rondjes winnen. Met een beetje optimisme is een vierde ronde tegen Li zelfs haalbaar!

STER reclame