NOS NieuwsAangepast

Berlijn bepaalt toekomst Tempelhof

Door Jolien Plante in Berlijn

Naast de Europese Parlementsverkiezingen stemmen de inwoners van Berlijn onder meer ook over de toekomst van het oude vliegveld Tempelhof. Sinds 2008 is het vliegveld niet meer in gebruik. Wegens het tekort aan woningen wil de gemeente een deel van het vliegveld bebouwen.

Maar het terrein wordt als recreatiegebied gebruikt door de Berlijners. Op zonnige dagen branden barbecues en gaan vliegers de lucht in. De Berlijners zijn bang dat aan deze tradities een eind komt als het oude vliegveld bebouwd wordt.

Juweel van de stad

Na een succesvolle handtekeningenactie van actiegroep 100%Tempelhofer Feld kunnen ze zelf de toekomst van het voormalige vliegveld bepalen. Met leuzen als 'een stad voor iedereen' roepen ze burgers op om te gaan stemmen. Volgens Ruben Lehnert van oppositiepartij Die Linke mag "het juweel van de stad" niet verkocht worden aan de hoogste bieder. "Tempelhof is van alle Berlijners, voor alle Berlijners."

Voorstanders zeggen dat de burgers zich geen zorgen hoeven te maken. Mochten de bouwplannen doorgaan dan kunnen zij gewoon hun vrije uurtjes op Tempelhof blijven doorbrengen. "Het gaat slechts om randbebouwing, het middengedeelte blijft vrij voor recreatie," zegt Fritz Felgentreu van coalitiepartij SPD.

Woningnood

Berlijn kampt met een enorme bevolkingsgroei. Jaarlijks neemt het aantal inwoners met veertigduizend toe. Om al deze mensen te huisvesten zijn meer woningen nodig. Zo'n twaalfduizend per jaar schat de BBU, de grootste woononderneming van Berlijn.

Op Tempelhof is plek voor 4700 woningen. Met een oppervlakte van 386 hectare is het voormalige vliegveld één van de grootste bouwterreinen dichtbij de binnenstad. Maar volgens de oppositie is er geen sprake van een woningtekort. "Berlijn heeft geen tekort aan woningen. Dure woningen zijn er genoeg, wat ontbreekt zijn betaalbare woningen", zegt Lehnert.

Weinig vertrouwen

Nieuwe inwoners kunnen deze 'dure' woningen makkelijk betalen, Berlijners niet. Het gemiddelde inkomen in de stad is nog altijd lager dan in de rest van Duitsland. De oppositie gelooft dan ook niet dat op Tempelhof betaalbare woningen gebouwd worden. "De gemeente heeft de afgelopen jaren geen enkele sociale huurwoning gebouwd. Ik geloof niet dat ze dit op Tempelhof wel doen."

Bij veel bezoekers van het park ontbreekt ook het vertrouwen in de gemeente. "Ik stem tegen de bebouwing", zegt Cristel (25). "Ik geloof niet dat de gemeente zich aan haar woord houdt en alleen de rand van Tempelhof gaat bebouwen".

Geen oplossing

Mochten de inwoners van Berlijn tegen de bouwplannen stemmen dan zorgt dit voor problemen, zegt een woordvoerder van de BBU. "Als burgers grote bouwprojecten met een referendum tegenhouden dan geeft dit een verkeerd signaal af bij investeerders. Het woningtekort wordt dan niet opgelost."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl