Naar aanleiding van de aanslag op het Joodse Museum in Brussel is de beveiliging van joodse gebouwen in Nederland aangescherpt. Dat zei CIDI-directeur Esther Voet op radio 1.

Onder meer de beveiliging van joodse scholen en synagogen wordt opgeschroefd, zei de directeur. "Dat is standaard." Een van de redenen is dat anderen op het idee kunnen worden gebracht een soortgelijke aanslag in Nederland te plegen. Ook speelt mee dat de dader nog vrij rondloopt.

Dreigingsniveau opgeschaald

Joodse instellingen in België hebben na de schietpartij meteen extra bewaking gekregen. Het dreigingsniveau voor de joodse gemeenschap is vanavond opgeschaald naar het hoogste niveau, maakte het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.

CIDI-directeur Voet noemt het opmerkelijk dat de aanslag op een zaterdag is gebeurd. Ze heeft geen contact gehad met haar collega's in Brussel. "Het is vandaag sabbat, onze rustdag. Over het algemeen zijn joodse organisaties dan niet aanwezig of aanspreekbaar."

Toulouse

Voet heeft geen idee over de toedracht van de aanslag. Ook weet ze niet wat er precies in Brussel gebeurd is. "We verzamelen op dit moment de informatie die summier tot ons komt."

De aanslag in Brussel doet de directeur denken aan de aanslag in Toulouse waar een man om zich heen schoot bij een joodse school. De schutter doodde drie joodse scholieren, een rabbijn en drie militairen. Hij werd uiteindelijk doodgeschoten door een arrestatieteam.

De ChristenUnie en de Groep Bontes/Van Klaveren gaan Kamervragen stellen aan minister Opstelten over de beveiliging van joodse gebouwen in Nederland.

STER reclame