Schulz: eurosceptici promoten haat

tijd van publicatie Aangepast

Leidende Duitse politici hebben op de laatste dag van de campagne voor de Europese verkiezingen harde woorden gesproken over de eurosceptici. Het verst ging Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement en de sociaal-democratische kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie.

Schulz herinnerde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, komend najaar 75 jaar geleden. Hij zei dat de tegenstanders van de EU "dezelfden zijn die weer nationalistische retoriek, antisemitisme en vreemdelingenhaat propageren".

Merkel

Ook de lijsttrekker van de Groenen, Rebecca Harms, legde een verband met de Tweede Wereldoorlog. Zij noemde Europa "het beste middel tegen nationalisme en racisme".

Bondskanselier Merkel zei op een CDU-bijeenkomst in Worms dat de Europese samenwerking na de oorlog vrede gebracht heeft. Ze noemde het onze opgave om dit vredeswerk voort te zetten en altijd weer anderen de hand te reiken, ook als we het niet met hen eens zijn. "We lossen onze conflicten vandaag de dag niet op met oorlog, maar met vreedzaam overleg."

Neonazi's

Duitsland heeft 96 zetels in het Europees parlement. De eurosceptische partijen zijn er minder sterk dan in Nederland, Frankrijk en Groot-Brittanniƫ. Wel haalt de eurosceptische Alternative fur Deutschland, die overigens niets van Wilders en Le Pen wil weten, naar verwachting tussen 6 en 8 procent van de stemmen.

Ook de neonazi's maken kans op een zetel. De Nationaal-Democratische Partij van Duitsland (NPD) gaat volgens peilingen 1 procent van de stemmen krijgen.

In de Duitse Bondsdag zijn de AfD en de NPD niet vertegenwoordigd, omdat ze de kiesdrempel van 5 procent niet hebben gehaald. Bij de verkiezingen voor het Europees parlement geldt die drempel niet.

STER Reclame