NOS NieuwsAangepast

Keulen stroomt vol voor Erdogan

In Keulen spreekt de Turkse premier Erdogan rond vier uur vanmiddag ongeveer 15.000 aanhangers toe. Aan de andere kant van de stad houden tegenstanders van de premier een tegendemonstratie.

Volgens correspondent Tim de Wit stroomt de stad langzaam vol met tegenstanders. Er worden zo'n 30.000 Turken uit heel Europa verwacht die door de stad zullen trekken. Die zorgen nu al voor een verkeersinfarct.

Op veel plaatsen staat het verkeer muurvast. Bussen rijden er amper omdat bussen het centraal station niet kunnen bereiken of er vertrekken.

Mijnwerkershelmen

Veel demonstranten dragen mijnwerkershelmen die worden uitgedeeld en zwaaien met vlaggen. De helmen zijn een verwijzing naar de mijnramp in Soma van een paar weken geleden. Daarbij kwamen 301 mijnwerkers om het leven. Veel Turken zeggen dat Erdogan laks heeft opgetreden na de ramp. Ook vinden ze dat hij autoritair heerst en zijn er de nodige corruptieschandalen geweest.

Volgens een demonstrant "doet Erdogan alsof Turkije democratie is, maar dat is het onder hem al lang niet meer." Veel demonstranten scanderen leuzen als "Taksim is overal." Vorig jaar was het Taksimplein in Istanboel het boegbeeld van stevige protesten tegen de premier. Daarbij vielen veel gewonden.

Verkiezingscampagne

In Duitsland is er veel kritiek op het bezoek van Erdogan. Officieel is hij in het land voor het jubileum van de Europese tak van zijn AK-partij. Maar zijn bezoek wordt gezien als een campagne voor de presidentsverkiezingen deze zomer. Bij de verkiezingen in augustus mogen Turken buiten Turkije voor het eerst ook stemmen. Aangezien er zo'n 1,5 miljoen stemgerechtigde Turken in Duitsland wonen, kan hij daar veel stemmen winnen.

Veel Duitse politici vinden het daarom maar niks dat Erdogan in Keulen een podium krijgt. Sommige politici vragen zich af of Erdogan niks beters te doen heeft. Daarmee verwijzen ze naar de mijnramp van een paar weken geleden.

Niet teveel aanpassen

Bondskanselier Merkel heeft al gebeld met Erdogan met de vraag wat de premier precies gaat zeggen tijdens zijn toespraak. In 2008 riep Erdogan in Keulen nog dat Duitse Turken wel Duits moesten leren, maar zich niet teveel moesten aanpassen.

Om de toespraak van Erdogan en de tegendemonstratie in goede banen te leiden, zijn in Keulen een aantal straten afgezet. De politie is met honderden mensen op de been. Vanuit Nederland gaan zeven bussen met demonstranten naar Keulen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl