NOS NieuwsAangepast

Zoveelste staatsgreep voor Thailand

Het is bepaald niet voor het eerst dat het leger de macht grijpt in Thailand. Dat gebeurde elf keer sinds in 1932 de koning zijn absolute macht verloor.

De afgelopen veertig jaar probeerde het leger drie keer een staatsgreep te plegen. In 1981 mislukte een coup van jonge officieren, maar tien jaar later lukte het enkele generaals wel. Nadat het leger demonstraties bloedig had onderdrukt, greep koning Bhumibol in. Generaal Suchinda moest het veld ruimen.

De laatste coup was in 2006. Na maandenlange protesten zette het leger toen premier Thaksin Shinawatra af. De zakenman en multimiljonair werd beticht van corruptie en fraude. Hij vluchtte naar het buitenland, maar bleef zijn partijgenoten steunen. Volgens de oppositie trekt hij achter de schermen nog altijd aan de touwtjes in Thailand.

Rood en geel

Thaksins aanhang, die veelal rode kleding draagt, bestaat vooral uit arme mensen die op het platteland wonen. Zijn tegenstanders, in het geel, komen voornamelijk uit de stedelijke middenklasse.

De strijd tussen de twee kampen laaide weer op in november vorig jaar. Het protest richtte zich deze keer tegen de regering van de zus van Thaksin: premier Yingluck Shinawatra. Haar tegenstanders waren woedend over een amnestiewet die ervoor zou zorgen dat haar broer niet meer vervolgd kon worden.

Pseudo-coup

Yingluck Shinawatra trok de amnestiewet in, maar de protesten hielden niet op. Volgens de oppositie zijn er inmiddels 28 doden gevallen. Vorige week werd de positie van de regering nog wankeler. Premier Shinawatra moest het veld ruimen op last van de rechter. Ze zou haar veiligheidschef onrechtmatig hebben overgeplaatst.

Het leger dreigde met ingrijpen als het geweld zou aanhouden. Dinsdag volgde een eerste pseudo-coup. Toen de politieke rivalen er vandaag opnieuw niet uitkwamen, had de legertop zijn geduld nu echt verloren, zegt correspondent Michel Maas. "Dat was duidelijk te zien op het gezicht van een generaal die na het overleg naar buiten kwam. Die was woedend. Toen de partijen na uren praten geen centimeter verder waren, zei de legerleider: nu is het genoeg geweest. We nemen de macht over."

Veel Thaise burgers reageren gelaten op het nieuws, vertelt Maas. "De strijd tussen de rood- en geelhemden duurt maar voort. Er is nu al acht jaar alleen maar ruzie en ze praten niet eens met elkaar. Heel veel Thai hebben het gevoel dat er iets moest gebeuren, desnoods een coup. Als Thailand er uiteindelijk maar beter van wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl