NOS NieuwsAangepast

GeenStijl mag stemmen tellen

De oproep van de website GeenStijl en het onderzoeksbureau Peil.nl om donderdag mee te werken aan de publicatie van een stembusuitslag is niet in strijd met de wet. Dat schrijft minister Plasterk aan de Europese Commissie. Ze mogen donderdagavond ook bekendmaken wat er gestemd is bij de Europese verkiezingen.

Eurocommissaris Reding vroeg opheldering van Plasterk. GeenStijl en Peil.nl hebben burgers opgeroepen om donderdagavond in de stemlokalen aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen en om de resultaten aan hen door te geven. Op die manier denken ze donderdagavond een representatieve uitslag te kunnen geven.

Volgens de Europese Commissie is dat niet wenselijk, omdat andere Europese lidstaten nog moeten stemmen en de uitslagen pas zondagavond mogen worden bekendgemaakt. Een Nederlandse uitslag zou mensen in andere landen kunnen beïnvloeden.

Openbaar

Volgens Plasterk houdt Nederland zich wel aan de regels, omdat de officiële uitslag van de verkiezingen voor het Europees parlement in Nederland pas op 30 mei door de Kiesraad wordt bekendgemaakt.

Hij schrijft dat het tellen in de circa 10.000 stemlokalen openbaar is en dat de aantallen uitgebrachte stemmen per partij door de voorzitter van het stemlokaal aan de aanwezigen bekend worden gemaakt. "De kieswet kent geen bepalingen die het noteren of filmen of verder verspreiden van wat er bekend wordt gemaakt door de voorzitter verbiedt", aldus Plasterk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl