China en Rusland sluiten gasdeal

time icon Aangepast

In Sjanghai hebben China en Rusland een langverwachte overeenkomst ondertekend over de levering van Russisch gas aan China. De ondertekening is een succes voor president Poetin, die verzekerd is van een belangrijke afnemer van het Russische gas nu Europa daarvan minder afhankelijk wil worden.

Onder applaus van de presidenten Xi Jinping en Poetin zetten de topmannen van Gazprom en de Chinese Petroleum Groep hun handtekening onder de overeenkomst, waarbij overigens nog veel onduidelijk is.

De deal met een looptijd van dertig jaar heeft een geschatte waarde van 400 miljard dollar. Er is tien jaar over onderhandeld, waarbij naar verluidt de Chinezen in de laatste fase van de besprekingen de overhand hadden.

Nog veel onduidelijk

Een van de zaken die onduidelijk zijn, is of China vooraf een bedrag betaalt om te delen in de kosten van het project. Volgens Gazprom-topman Miller moet daar nog verder over gesproken worden. Poetin heeft echter al gezegd dat China 20 miljard dollar betaalt voor de infrastructuur van het project. Rusland steekt 55 miljard dollar in de aanleg van pijpleidingen naar China.

Vermoedelijk hebben de Chinezen het in de onderhandelingen voor elkaar gekregen dat ze het gas voor een lagere prijs krijgen dan de Europese landen. Poetin zei daarover dat het prijsniveau vergelijkbaar is.

STER Reclame