1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Huurwoning wordt fors duurder

Corporaties zullen de komende jaren de huren van sociale huurwoningen fors verhogen. Tot en met 2018 gaan de huren gemiddeld 4,2 procent per jaar omhoog, zegt Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw.

De gemiddelde maandhuur stijgt daardoor van 466 euro in 2013 naar 572 euro in 2018.

De huurverhogingen komen vooral zo hoog uit doordat nieuwe huurders flink meer gaan betalen. Voor zittende huurders is de verhoging gemiddeld 3,1 procent per jaar.

Heffing

De Stichting zegt zich af te vragen of de huurverhogingen wel te realiseren zijn, omdat een fors aantal huurders volgens cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau op of onder de armoedegrens zit.

Volgens de stichting legt de verhuurdersheffing een aanzienlijk beslag op de inkomsten van de corporaties. Corporaties moeten sinds dit jaar een heffing betalen over hun huurinkomsten.

Om daarvoor te compenseren verhogen ze dus de huren en gaan ze ook minder nieuwe woningen bouwen. De corporaties denken de komende vijf jaar 100.000 nieuwe woningen neer te zetten. Twee jaar geleden dachten ze nog in vijf jaar tijd 150.000 huizen te bouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl