NOS NieuwsAangepast

Politici: vrijhandelsverdrag cruciaal

Nederlanders gaan de komende jaren veel merken van het Europees-Amerikaanse vrijhandelsverdrag, dat een einde moet maken aan handelsbarrières zoals importheffingen. Dat voorspellen de politici die straks in het Europees Parlement zitten in een enquête van NOS.

De NOS ondervroeg de lijsttrekkers van de negentien partijen die morgen meedoen en alle huidige Europarlementariërs. Behalve de PVV en IQ, de Rechten-Plichten-Partij, reageerden alle partijen.

TTIP

We vroegen welk onderwerp de komende jaren de meeste invloed op de Nederlandse burger zal krijgen. Negen van de zeventien partijen noemden het verdrag met de VS. Voor de landelijke partijen gaat het om de lijsttrekkers van D66, SP, ChristenUnie-SGP, GroenLinks en 50PLUS. Ook afzwaaiend Europarlementariër Jan Mulder van de VVD noemt het handelsverdrag.

Het verdrag tussen de EU en de VS heet voluit het Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap (TTIP). Volgens de Nederlandse overheid levert het akkoord elk jaar maximaal 4,1 miljard euro aan economisch voordeel op.

De onderhandelingen begonnen vorig jaar en zullen niet voor het eind van dit jaar zijn afgerond. Ze gaan niet zonder slag of stoot. Er is veel wantrouwen onder milieugroeperingen, onder tegenstanders van het kapitalisme, en ook onder banken en bedrijven.

Voor- en nadelen

GroenLinks-lijsttrekker Bas Eickhout heeft flinke bedenkingen bij het verdrag. Hij wil onder meer dat de onderhandelingsdocumenten openbaar worden gemaakt. SP'er Dennis de Jong noemt het verdrag om diezelfde reden geheim en vindt het proces ondemocratisch.

Peter van Dalen van ChristenUnie-SGP ziet grote voordelen voor Europese burgers, maar vraagt zich wel af aan welke kwaliteitseisen Amerikaanse producten moeten voldoen. "Dit akkoord kan dus grote impact hebben op de portemonnee, het welzijn en de gezondheid van Europese burgers", zegt hij.

D66 en 50PLUS benadrukken dat het verdrag groei en banen met zich meebrengt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl